אוכלים בזמן ומרזים



חוקרים באוניברסיטה העברית מצאו שאכילה מתוזמנת של מזונות עתירי שומן מובילה להפחתה במשקל

פרופסור אורן פרוי, צלם: ששון תירם
מחקר חדש באוניברסיטה העברית מצא שאכילה מתוזמנת של דיאטה הכוללת מזונות עתירי שומן תוביל דווקא להפחתה במשקל ולמטבוליזם ייחודי בו השומנים לא נאגרים ברקמת השומן אלא מנוצלים לאנרגיה כאשר אין מזון זמין.

המחקר בוצע על ידי קבוצת חוקרים בראשותו של פרופ' אורן פרוי, יחד עם עמיתו פרופ' זכריה מדר, תלמיד המחקר יוני גנזר ועמיתת המחקר ד''ר הדס שרמן מהמכון לביוכימיה, מזון ותזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית של האוניברסיטה העברית. 

החוקרים שיערו שעל ידי ויסות השעון הביולוגי ניתן להילחם בהשמנת יתר. "הראינו כי האכלה מוגבלת בזמן אשר אינה מגבילה את הצריכה הקלורית היומית הממוצעת מספקת אות מתזמן למערכת", מציין פרופ' פרוי. "למרות שידוע שמזון עתיר שומן משבש את המטבוליזם, מצאנו שתזמון צריכת האוכל וויסות השעון מסדרים את המטבוליזם ומובילים אף לירידה במשקל. כלומר לשעון הביולוגי השפעה יותר חזקה על המטבוליזם מאשר לשומן."

החוקרים בחנו את ההשפעה לטווח ארוך של האכלה מתוזמנת בשילוב מזון עתיר שומן על קצב חילוף החומרים היומי בבעלי חיים. הם מצאו כי על אף צריכה קלורית יומית זהה, משקל הגוף של הקבוצה שניזונה מדיאטה עתירת שומן מתוזמנת היה נמוך יותר מזה של הקבוצה שניזונה באופן חופשי מדיאטה דלת שומן. כמו כן, בקבוצה הראשונה השומנים שנצרכו לא נאגרו ברקמות השומן, כפי שצוין לעיל, ונרשמה עלייה בשריפת השומנים.

"המחקר הראה שלהשפעה של תזמון מתן המזון על המטבוליזם יש קדימות על פני ההשפעה של השומן הנצרך, מה שמוביל לשיפור במדדים המטבוליים ולמניעת השמנה", מסביר פרופ' פרוי ומוסיף ש"הגבלת התזמון של האוכל ללא הגבלת תוכן התפריט היומי יכולה לשמש כלי טיפולי למניעת השמנה בקרב אנשים".


בתמונה: פרופסור אורן פרוי, צלם: ששון תירם


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה