רפורמה חדשה בעיר ירושלים יוצאת לדרך, הבוקר (יום ג') הוצגה התכנית "פינוי- בינוי לבירוקרטיה" אשר לוקחת אחריות על הובלת פרויקטי התחדשות עירונית ומטרתה לעודד את היזמים והתושבים, לחדש את פניה של העיר ולהגדיל את היצע הדיור בבירה .
במסגרת הרפורמה תיקח העירייה אחריות על הנושא ותלווה הן את התושבים והן את היזמים בתהליכים ויינתנו תמריצים במטרה לעודד יזמים ותושבים לממש את התכניות.
בשנים האחרונות אושרו בבירה מספר תכניות "פינוי בינוי" בהם "מתחם המקשר" (262 יח"ד) ו"מתחם הציונות" (266 יח"ד). כמו כן, יצאה העירייה במכרז לתכנון פרויקט "פינוי בינוי" במתחם אולסוונגר בקרית יובל, שכולל 320 יחידות דיור בחמישה שיכונים וקרקע בשטח 25 דונם (בבעלות מינהל מקרקעי ישראל), שתצורף לתכנית, דבר שיביא לכ- 1,000 יחידות דיור בתכנית החדשה. בנוסף, בימים אלה תושבי שכונת גוננים יזמו התארגנות תושבים לקראת ביצוע פרויקט "פינוי בינוי" ברחוב מעגלי יבנה.
מטרת הרפורמה החדשה היא התמודדות עם הקשיים שאפיינו עד כה ביצוע תכניות פינוי- אי מדיניות אחידה, אי ההודאות הן של התושבים והן של היזמים הייתה גבוהה לגבי התמורות שיקיבלו, חשדנות של התושבים כלפי היזמים הביאה להתמשכות מרובה של התקשרויות עם היזם, היזמים לא ידעו אם תחול עליהם חובת היטלי השבחה עד לסוף התהליך והליכי התנכון היו ממושכים יותר מאשר לתכניות רגילות.
בין התמריצים שתציע התכנית: פטור לתקופה של 7 שנים מהיטלי השבחה לפרויקטים של פינוי בינוי, במטרה לתמרץ את היזמים ולאפשר להם ביטחון כלכלי כבר בתחילת הדרך, מסלול ירוק מהיר בהליכי אישור לפרויקטים של פינוי בינוי במסגרתו יפעל פורום להסרת חסמים בירוקרטיים, מתן סיוע וייעוץ ליזמים בבחינה מקדימה של תכניות ליזמים, והקמת גוף סיוע עירוני- חברתי לליווי התושבים המועניינים בביצוע פרויקטים של פינוי בינוי.
הגוף יעניק ייעוץ אדריכאלי, שמאי וחברתי על מנת לסייע לתושבים לקבל החלטות מול היזמים, ליצור וודאות למימוש הפרויקטים וללוות אותם בתהליכים מול היזמים בצורה הוגנת לכולם. כמו כן, המכרזים ייערכו על ידי גוף ציבורי וייערכו תהליכים של שיתוף ציבור, הסברה וקשרי קהילה.
מי שעתידה לבצע את הפרויקט היא חברת מוריה.
ראש העיר, ניר ברקת ציין כי "אנחנו שמחים להיות פורצי דרך בארץ ולתמרץ את היזמים והתושבים לחדש את פניה של ירושלים במתווה בו כולם רק מרווחים". ברקת הוסיף כי "תחום ההתחדשות העירונית מהווה את אחד הכלים המרכזיים שלנו להגדלת היצע הדיור בבירה ולחידוש יחידות דיור ישנות, תוך ניצול יעיל יותר של הקרקע. התחדשות עירונית באמצעות "פינוי- בינוי" היא הזדמנות פיזית וחברתית ליצירת סביבת מגורים איכותית, נעימה, חוויתית וקהילתית עם שיורתים חברתיים משודרגים בה. כמו כן יביאו התכניות לחידוש תשתיות עירוניות וסטנדרט מגורים גבוה שתואם צרכים עכשוויים, ליצירת מרחב ציבורי איכותי יותר, לפתרון בעיות תנועה וחנייה וישפרו משמעותית את איכות החיים בעיר, לרבות במתחמים המצויים בשכונות במצב סוציו אקונומי נמוך ובשכונות בעלות תשתיות ישנות".
עינת גנון, יו"ר הוועדה להתחדשות עירונית במשרד השיכון אמרה כי "בשלוש השנים האחרונות עיריית ירושלים מובילה בפרויקטים להתחדשות עירונית. משרד השיכון רואה בעיריית ירושלים שותפה עיקרית ברפורמות "בינוי פינוי בינוי" וירושלים תהיה אחת הערים הראשונות בה נראה פרויקטים יוצאים לפועל. אנו עובדים בשיתוף מלא עם העירייה ומברכים על הרפורמה החדשנית".
שמוליק לוי, יו"ר ארגון הקבלנים בירושלים הוסיף: "אנו מברכים את העירייה על הרפורמה החשובה. מדובר ברפורמה המאפשרת לבנות בעתודות הקרקע היחידות שנשארו בירושלים, דבר שיוזיל את מחירי הדיור בירושלים, יבטיח שיפור בדיור לדיירי המקום ויביא דיירים חדשים לפרויקט".
דניאל שוקרון, נציג מינהלת התושבים ברחוב הארזים: "התושבים לקחו את המושכות כיזמים וקיבלו שיתוף פעולה מלא מהעירייה והרשות לפיתוח ירושלים. פרויקט הארזים הינו פרויקט שיהווה מודל לחיקוי. הרפורמה תקצר הליכים בירוקרטיים, דבר שיהווה מפתח לתכניות עתידיות נוספות".
עם אישור הרפורמה במועצת העיר השבוע, מצפה העירייה לתוספת של אלפי יחידות דיור חדשות בחמש השנים הקרובות, האם הרפורמה תיתן מענה לביקושים הגבוהים לדיור בירושלים כחלק ממגמת הצמיחה בעיר בשנים האחרונות?, את זה רק הזמן יגיד.
תמונת אילוסטרציה פלאש 90.