איך אפשר להתכונן לבגרות בצורה טובה?
בחינות הבגרות או כמו שהתרגלנו לכנות אותן – בגרויות, הן למעשה בחינות גמר מתחומים שונים עליהם נבחנים בבית הספר התיכון. בכדי להגיע לתעודת בגרות מלאה יש צורך ב-21 יחידות לימוד, שמורכבות מ-16 יחידות קבועות ועוד 5 יח"ל הכוללות מקצועות לימוד שונים לבחירה שנקראים מקצועות הרחבה.
בשביל להגיע לציונים טובים ומספקים, צריכים לשבת וללמוד וכל מי שיספר לכם שאפשר להצליח בלי ללמוד ולהתכונן לקראת הבחינות, כנראה מתעצל ואומר את זה כדי להצדיק את דרכו. לכן ניתן לומר בצורה כללית שככל שתלמדו יותר כך הסיכויים שתהיו מוכנים לבחינה יהיו גבוהים יותר. עם זאת, צריך לדעת גם איך ללמוד, למצוא את השיטות שמתאימות לכם, להיעזר בכלים חשובים ולהישאר ממוקדים במטרה לאורך כל הדרך.
מהן השיטות שיעזרו לכם לשפר את הידע ולהרגיש מוכנים?
הנה כמה דרכים יעילות ושיטות שיוכלו לעזור לכם להתכונן לקראת בגרויות:
- סביבת למידה – אחד הדברים החשובים ביותר בשביל למידה מוצלחת ויעילה, היא הסביבה בה אתם יושבים ללמוד. בחרו סביבת למידה שקטה שתאפשר לכם לשמור על ריכוז ושתהיה נטולת הסחות דעת ופיתויים ככל הניתן. לכל אחד מתאימה סביבה אחרת ויש כאלה שאוזניות יכולות להספיק להם בשביל להתרכז גם במקומות הומים. לכן, בחרו בסביבה שבה אתם מוצאים שקט וריכוז.
- אורח חיים בריא – זה אולי לא המחשבה הראשונה שעולה בראש לקראת הבגרויות, אך שעות שינה מסודרות, פעילות גופנית מותאמת ושמירה על תזונה נכונה יכולה לסייע לכם רבות בשמירה על ריכוז, על ערנות ועל לוח זמנים יעיל.
- גיוון דרכי הלימוד – קיימים כיום כלים רבים ומגוונים ללימוד לבחינות הבגרות. ביניהם חומרי לימוד שונים ברשת, כלי עזר דיגיטליים ומשחקים ללימוד, שיעורים פרטיים, תרגול בחינות משנים קודמות ועוד. גיוון בין דרכי הלימוד יכול להועיל פעמים רבות ולתרום לשיפור הידע. בנוסף, מקצועות שונים דורשים דרכי לימוד שונות ולכן דרך הלמידה לבגרות בהיסטוריה למשל, עלולה שלא להתאים לבגרות במתמטיקה.
מהם הכלים שיכולים לסייע בשיפור תהליך הלמידה?
מעבר לשיטות הלימוד השונות, קיימים גם לא מעט כלים נקודתיים בהם תוכלו להשתמש על מנת לשפר את תהליך הלמידה. הנה למשל כמה כלים אפקטיביים במיוחד:
- סיכומים – סיכומי החומר הנלמד הם השלד של כל למידה לקראת בחינה גדולה. סיכומים טובים, נקודתיים ומקיפים יכולים להיות פעמים רבות הכלי שהכי יעזור לכם להתכונן לבגרויות רבות.
- תרגולים – כולנו יודעים שבשביל להצליח במשהו צריך להתאמן הרבה לקראתו. כך גם לקראת בחינות, תרגולים הם היכולת שלנו לאמן את המוח שלנו. ממש כמו לפתח שריר.
- מבחנים קודמים – כחלק מהתרגול, ביצוע של בחינות משנים קודמות יכול להיות תרגול מדויק ויעיל במיוחד.
- תכנון לוח זמנים – אחד הכלים החשובים ביותר הוא לו"ז מסודר ומתוכנן בקפידה. ככל שתיצמדו ללוח הזמנים שהצבתם לעצמכם, כך תדעו שאתם בדרך הנכונה.
- לבד, ביחד או שיעורים פרטיים – לכל אחד מאיתנו מתאים ללמוד קצת אחרת וזה לגמרי בסדר. תשאלו את עצמכם, האם אני לומד טוב יותר לבד, עם חברים או בעזרת מורה פרטי. התשובה לכך כבר נמצאת אצלכם.
איך ניתן להתמודד עם לחץ ותחושת עומס בתקופת הבגרויות?
בין שאר ההתמודדויות, הלחץ יכול ליצור תחושת עומס מכבידה שלפעמים מקשה מאוד על הלימוד וההכנה לקראת הבחינות. חשוב לדעת שיש דרכים שיכולות לעזור לכם לשמור על מוטיבציה וריכוז לאורך כל הדרך, כלים שיכולים להקל על הלחץ ולהתמודד איתו בצורה הטובה ביותר. זכרו שגם במידה ולא הצלחתם, תוכלו לאחר מכן להשלים ולשפר את הבחינות ואת הציונים שכבר קיבלתם במכוני הכנה לבגרויות.
לא משנה באיזה שלב בחיים או בני כמה אתם, בגרויות יכולות להיות מלחיצות מעצם החשיבות שלהן. לכן השתדלו לשמור על רוגע ככל הניתן, להיצמד ללוח הזמנים שקבעתם, לשמור על שגרת חיים בריאה בתקופת הלימוד, לתרגל המון וכמובן, לשמור על אופטימיות וגישה חיובית לאורך כל הדרך.