קרדיט-Photo by Bermix Studio on Unsplash

כיצד מערכת המשפט בישראל מתמודדת עם עבירות הונאה?

ראשית כל, חשוב לציין שמערכת המשפט בישראל מתייחסת לעבירות הנאה בחומרה רבה ובשנים האחרונות אנו עדים למספר צעדים שננקטים על מנת להילחם בתופעה. כמובן שחומרת ההתייחסות והעונש שעלול להיות מוטל על עוברי העבירה, משתנים בהתאם לחומרת העבירה, להיקפה ולמהותה. כך מבחינת הענישה וכאמור בהתאם לעבירה, קיימים מגוון עונשים נרחב החל מקנסות כספיים גבוהים, עונשי מאסר על תנאי ואף עונשי מאסר בפועל לתקופות ארוכות ואף שילוב בין קנסות ותקופות מאסר.

 

בנוסף לכך, קיימות 2 יחידות משטרתיות עיקריות שמרכז ההתמחות שלהן הוא במניעת עבירות הונאה, בזיהוי שלהן ובאכיפה שלהן. היחידה הראשונה העוסקת בתחום הונאה והמרמה מוכרת בשם 'היחידה הארצית לחקירות הונאה' או יאח"ה בקיצור. היחידה המשטרתית הנוספת נקראת להב 443. יחידות אלו שייכות ופועלות אמנם מטעם המשטרה, אך מפעילות גם אנשי מקצוע רבים נוספים כמו פסיכולוגים, רואי חשבון ועורכי דין, על מנת להתמודד עם המגוון והמורכבויות השונות שנכללות תחת הכותרת עבירות הונאה.

 

 

אילו סוגי הונאות נפוצים ביותר ומהן דרכי ההתמודדות המשפטיות איתן?

חשוב להדגיש שלא קיים עונש מקסימאלי או תקרה מסוימת לעונשים שיכולים להיות מוטלים בגין עבירות אלו. תקדימי עבר ממקרים מפורסמים שעוררו הדים בתקשורת, כבר הראו שעונשי מאסר כבדים יכולים להיות מוטלים על כל אחד ואחת. בכדי שנבין למה אותן עבירות מגוונות כל כך, הנה למשל כמה דוגמאות נפוצות:

 

  • מעילת כספים מארגונים או חברות.
  • קבלת כספים שלא כדין.
  • הונאות סייבר ברשת האינטרנט מסוגים שונים.
  • התחזות לתפקיד ציבורי או לעבודה המצריכה הכשרה.
  • קבלת מידע בדרכים שאינן חוקיות.
  • הונאות הקשורות לתחום הנדל"ן.
  • הונאת נושים והתחמקות מתשלום חובות.
  • הונאות הקשורות לתחום הביטוחים.

 

דרכי ההתמודדות של המשפטיות עם עבירות אלו הן שונות ומגוונות, בדיו כמו סוגי העבירות עצמן. קיימות כאמור יחידות שונות שתפקידן לזהות ולאתר את אותן הונאות באמצעים שונים ומיוחדים ולהעביר אותן לטיפול משפטי לאחר חקירה. פעמים רבות מוטלים צווי איסור פרסום בכדי לשמור על עמימות חקירות שעדיין מתנהלות בחשאי ובערוצים שונים.

 

 

כיצד מערכת האכיפה והשיפוט בישראל מצליחה לזהות עבירות כאלה?

בכדי למנוע תופעות של עבירות הונאה שתופסות תאוצה בשנים האחרונות, המערכות השונות בישראל לעיתים מאחדות כוחות ופועלות בשיתוף מלא. המערכות השונות כוללות שימוש באמצעים טכנולוגיים חדשניים, חקירות ומעקבים, דיווחים שיכולים להתקבל על ידי אנשים פרטיים, תלונות של חברות וארגונים ועוד. היחידות שמתרכזות בחקירת עבירות אלו, אוספות את החומרים המודיעיניים מהגופים השונים, בונות את תיקי ההונאה המורכבים או כמו שאוהבים להגיד בסרטים, עוקבות אחרי הכסף. 

 

 

איך ניתן להתמודד עם האשמות בעבירות הונאה?

במידה ונקלעתם למצב בו אתם מואשמים בעבירת הונאה ומרמה מסוג כלשהו, הדבר החשוב ביותר שתוכלו לעשות הוא לפנות לעורך דין הונאות המתמחה במקרים אלו. מכיוון שיש מורכבות גדולה כל כך, גיוון בענישה ובעבירות השונות ואף בתחומי ההונאה השונים – קיים צורך מהותי באיש מקצוע אשר מכיר את הדרך בה המערכת המשפטית פועלת בנושא.

 

עורך דין פלילי יוכל פעמים רבות לשנות את תמונת המקרה ולהעניק ייצוג משפטי הולם, בדרכים בהם אזרחים מן השורה לא יוכלו לפעול, פעמים רבות מחוסר ידיעה והכרה של התחום. צוות משרד עורכי הדין בועז ראובן ושות' יוכל לגבש עבורכם תכנית פעולה ואסטרטגיית הכנה בהתאמה אישית וקפדנית לפי נסיבות האירוע. תכנית הכנה שכזו יכולה להפחית באופן משמעותי את העונשים, בין אם מדובר בהפחתה של הקנס הכספי ובין אם מדובר בעונש מאסר קצר יותר. לעיתים ובהתאם לנסיבות, עו"ד מקצועי יוכל להוציא אתכם מבית המשפט גם נקיים מכל אשמה.