Image by Prawny from Pixabay

כדי להחליט על הסכום, כדאי לחשוב על כמה דברים פשוטים: עד כמה אנחנו קרובים לזוג (למשל, האם מדובר בחברים טובים או סתם מכרים), איפה החתונה נערכת (באולם יוקרתי או במקום צנוע יותר), ומה המצב הכלכלי שלנו באותה תקופה. בסופו של דבר, חשוב שהמתנה תהיה מכל הלב, אבל גם שלא תכניס אותנו לקשיים כספיים. הנה כמה שיקולים על כמה לתת לחתונה שקבלתם אליה הזמנה:

מידת הקרבה – המפתחה להחלטה
מידת הקרבה לזוג המתחתן היא המפתח העיקרי בהחלטה על גובה המתנה לחתונה. כשמדובר במשפחה קרובה, כמו הורים שמלווים את ילדיהם לחופה, אחים שגדלו יחד, או סבא וסבתא שרוצים לפנק את נכדיהם - הציפייה והרצון הטבעי הם להעניק מתנה משמעותית יותר. זה נובע לא רק מהקשר המשפחתי החזק, אלא גם מהרצון לעזור לזוג הצעיר להתחיל את חייהם המשותפים על רגל ימין. לעומת זאת, כשמדובר בחברים מהעבודה או מכרים רחוקים יותר, מקובל ומובן לגמרי לתת סכום צנוע יותר שמתאים למערכת היחסים.

חתונה יוקרתית או צנועה? זו השאלה
אופי החתונה והמקום שבו היא נערכת משחקים גם הם ממלאים תפקיד חשוב בשאלה כמה לתת לחתונה. כשהזוג בוחר לחגוג באולם אירועים מפואר, עם ארוחה משובחת שהוכנה בידי שף ידוע, תזמורת חיה שמנגנת כל הערב, ועיצוב מרהיב - ברור שההוצאות שלהם גבוהות יותר.
במקרה כזה, נהוג להביא מתנה שתעזור לכסות לפחות את עלות המנה. מצד שני, אם מדובר בחתונה קטנה וביתית בחצר, או במסיבה אינטימית במסעדה שכונתית, הציפייה למתנות יקרות פחותה, והדגש הוא יותר על הנוכחות והשמחה המשותפת מאשר על הצד הכספי.

מיקום החתונה משפיע באופן משמעותי על התקציב שהזוג משקיע ועל ההוצאות של האורחים. כשחתונה נערכת בעיר גדולה כמו תל אביב או ירושלים, או במקום יוקרתי במיוחד כמו מלון חמישה כוכבים, העלויות לזוג גבוהות יותר - החל ממחיר המקום, דרך האוכל והשתייה, ועד לספקים השונים. לכן, מקובל שגם האורחים מביאים בחשבון את רמת היוקרה של המקום בעת קביעת סכום המתנה. לעומת זאת, כשהחתונה נערכת באזור כפרי או בעיר קטנה יותר, שם המחירים בדרך כלל נמוכים יותר, גם הציפייה למתנות גבוהות פחותה. במקרים מיוחדים, כמו חתונות שנערכות ביעדים מרוחקים, חשוב לזכור שהאורחים משקיעים כסף רב בטיסות, מלון ונסיעות, ולכן סביר להביא בחשבון הוצאות אלו כחלק מהמתנה הכוללת לזוג.

כמה זה עולה לכם מלבד המתנה?
חשוב לקחת בחשבון שלפעמים ההגעה לחתונה כרוכה בהוצאות נוספות מעבר למתנה עצמה. למשל, אם צריך לקנות בגדים חגיגיים חדשים במיוחד לאירוע, לקחת יום חופש מהעבודה, או לנסוע נסיעה ארוכה שדורשת הוצאות דלק משמעותיות - כל אלה מתווספים לעלות הכוללת של ההשתתפות בשמחה. במקרים כאלה, זה מקובל ומובן לגמרי להתחשב בהוצאות הנלוות האלה כשמחליטים על סכום המתנה. עם זאת, חשוב לזכור שהזוג המתחתן משקיע סכום נכבד בקבלת האורחים ובאירוח שלהם, ולכן רצוי להשתדל לתת מתנה שתכסה לפחות את העלות הבסיסית של האירוח שלנו באירוע, גם אם יש לנו הוצאות נוספות.

חשבו לפני שתקבעו

בתרבויות שונות ובמשפחות שונות יש מנהגים ומסורות מגוונים בכל הנוגע למתנות חתונה. בישראל, למשל, התפתחה מסורת ברורה של מתן מתנה כספית, שנתפסת כמעשית ומועילה לזוג הצעיר המתחיל את דרכו. זה שונה מהמקובל במדינות רבות בחו"ל, שם נהוג יותר להעניק מתנות מוחשיות כמו כלי בית, ריהוט או שוברי קנייה לחנויות מובחרות. גם בתוך המשפחות עצמן יש לעתים קרובות מסורות או ציפיות מסוימות לגבי גובה המתנה - למשל, במשפחות מסוימות מקובל שדודים נותנים סכום מסוים, או שבני דודים מתאמים ביניהם את גובה המתנה.
אז אם אתם לא בטוחים מה מקובל במשפחה או בחוג החברתי הספציפי, תמיד כדאי להתייעץ עם קרובי משפחה או חברים שכבר השתתפו בחתונות דומות.