קרדיט-Photo by Scott Blake on Unsplash

מהו מכון בקרה בענף הבנייה וכיצד הוא פועל?

אנחנו רגילים לחשוב שעל מנת להנפיק אישורי בנייה היתרים וטפסים שונים שנדרשים, עלינו לעבור אצל גורמים שונים ומול רשויות שונות. במדינת ישראל פועלים גופים שונים אשר מוסמכים להנפיק היתרים בתחום הבנייה, כמו למשל טפסי אכלוס אותם אנחנו מכירים בתור טופס 4. כאשר מתעורר הרצון להקים מבנה חדש בישראל, יש צורך כאמור לעבור אצל כל אותם גופים ורשויות מקומיות עוד לפני שאפשר לצאת לדרך עם הפרויקטים בפועל.

 

במטרה לייעל את כל אותם תהליכים שיכולים לגרום לעיכובים רבים, קמו מכוני בקרה פרטיים וציבוריים, שמשמעותם היא לא פחות ממהפכנית בתחום והיא ריכוז והפרטה של מערכי הבקרה על הענף כולו. כלומר, מכון בקרה הינו גוף אשר הוסמך על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ומחזיק ברישיון חוקי לבקרה והפעלת המכון מטעם משרד הפנים. ההסמכה והרישיון מאפשרים למכונים אלו לתפקד כגורם שיכול לאשר פרוייקטים בשלבי התכנון והביצוע ולייעל את תהליכי הבנייה בצורה שלא הייתה כמותה בעבר.

 

 

אילו שירותים מכון בקרה מספק על מנת להבטיח עמידה בדרישות התקנים והחוק?

הודות  לתיקון 101 בחוק התכנון והבנייה, שאפשר את הרפורמה המשמעותית בתחום ואת כניסתם של מכוני הבקרה לענף, ניתן לייעל את התהליכים בעזרת שירותים שונים אותם מספקים המכונים במקום הגופים הרגילים והשונים. תחומי ההתמחות של מכון בקרה יכולים להיות רלוונטיים לכל שלבי התהליך וכוללים ליווי גם בשלב התכנון וגם בשלב הביצוע והעבודה.

 

הנה למשל כמה מהשירותים המרכזיים אותם מספקים מכוני בקרה:

 

  • בדיקות בטון – בדיקות בטון טרי, קשוי או מותז, בדיקות בטון מיוחדות ועוד.
  • בדיקות קרקע – בדיקות קרקע שגרתיות, בדיקות אספלט, בדיקות ביטומן ועוד.
  • בנייה ירוקה – בדיקות דירוג אנרגטי, התעדה לבנייה בת קיימא ועוד.
  • מערכות בניין – בדיקות אטימות מרחבים מוגנים, בדיקות מניעת זרימת מים חוזרת, בדיקות מתקני תברואה, בדיקות התקנה של מעקה ועוד.
  • בדיקות תמ"א 38 – מיפוי חללים, בדיקות עובי קיר, עובי סלע או עובי שכבה, ניטור שקיעות והטיות במבנים, מיפוי תשתיות, תוואי תשתיות, בדיקות יסודות מבנה, בדיקות כימיות לבטון ולחומרים במבנה ועוד.
  • בדיקות מיגון אש – בדיקת מערכת כיבוי אש בגז, בדיקת מערכות גילוי אש ועשן, זיהוי חומרי בנייה לעמידות באש ואיטום מעברי אש, בדיקת תחזוקה, בדיקת חדר משאבות ועוד.
  • בדיקות אל הרס – בדיקת צילום וידאו, בדיקה בעזרת חלקיקים מגנטיים, בדיקה על קולית ועוד.

 

 

כיצד תהליך הבקרה תורם לשיפור האיכות והבטיחות של הפרויקטים?

בכדי להבין את היעילות של מכוני הבקרה ואת הדרך בה הם תורמים לאיכות ולבטיחות בבקרה על ענף הבנייה, כדאי להבין קודם את השלבים שיש לעבור על מנת להקים מבנה חדש בישראל, אלו הן ששת השלבים:

 

  1. הגשת בקשה להיתר.
  2. בקרה מרחבית.
  3. אישור תכניות בוועדה.
  4. בקרת תכן במכון בקרה.
  5. הנפקת היתר בנייה.
  6. בקרת תכניות עבודה במכון הבקרה.

 

כפי שניתן לראות, לאורך שלבים רבים ניתן להיעזר בשירותים השונים של מכוני בקרה שפועלים באופן פרטי או ציבורי. שני השלבים העיקריים בהם רצוי וניתן להיעזר בהם, הוא בשלב בקרת התכן וכן בשלב בקרת הביצוע. הליכי בקרה תקניים שמבוצעים בזמן ועל ידי מכונים מוסמכים ובעלי רישיון ממשלתי, יכולים לא רק לתרום לקצב העבודה ולמנוע עיכובים והפסדים כספיים רבים, אלא גם לתרום איכות גבוהה שתשפר את בטיחות המבנה ותוכל למנוע תאונות רבות בעבודה או לאחר גמר הבנייה.

 

 

לסיכום - אילו אתגרים קיימים בתחום הבקרה על הבנייה וכיצד ניתן להתגבר עליהם?

ההתעוררות בצורך המהותי של שיפור וייעול תהליכי הבנייה והבקרה על הבנייה בארץ, החלו לאחר אסון ורסאי ובעקבות ועדת זיילר שקמה אחריו. בעקבות מסקנות הועדה שהובילו כאמור לתיקון 101 בחוק התכנון והבנייה – הוקמו מכוני הבקרה בכדי להתגבר על האתגרים הרבים הקיימים בתחום ועבור כל מי שעוסק בענף.

 

האחריות הכבדה המוטלת על כתפיהם של מהנדסי בניין, יזמים, קבלנים, מתכננים ועוד אנשי מקצוע רבים מהתחום היא גדולה. המחוייבות שלהם היא קודם כל להקמת מבנה בטיחותי שעומד בכל התקנים וההיתרים הנדרשים ואת זה, יעיל ובטוח הרבה יותר לעשות בעזרת מכון בקרה מוסמך ומקצועי.