עוד בימים הראשונים – ההיסטוריה של ביטוח החיים



ביטוח בכלל וביטוח החיים בפרט, נתפסים אולי כמרכיבים של העולם המודרני – מוצרים שהתפתחו עם מערכות הרווחה ועם הצרכים הכלכליים של העולם המודרני, כשנוצר צורך לבטח כלכלית אנשים מפני אירועים בלתי צפויים. עם זאת, לא מדובר בקונספט חדש כל כך, ולמעשה ביטוחים באופן כללי ובמיוחד ביטוחי חיים קיימים בעולמנו כבר מעל לאלפיים שנים, בתרבויות שונות ובצורות שונות. ננסה לתת לכם קצת רקע כאן.

pixabay

על מקורות ביטוח החיים בעת העתיקה

את המקורות העתיקים ביותר לקיומו של ביטוח חיים אפשר למצוא עוד לפני הספירה הנוצרית, ובמספר תרבויות שונות שבהן תחום זה התפתח באופן אורגני בזמנים שונים. בתרבות המצרית העתיקה, כמו גם בתרבויות מזרחיות עתיקות כמו סין והודו, נמצאו עדויות על קיומם של מועדוני חברים שהיו גובים כספים מחבריהם באופן קבוע, ובתמורה היו מעניקים תמיכה כלכלית לחבר שנפצע או נפגע – למעשה סוג של ביטוח בריאות קדום. עם הזמן, החלה תמיכה כלכלית זו להתקיים גם כלפי אלמנת הנפטר בחלק מהתרבויות, ולמעשה אפשר להגיד שמדובר בביטוח החיים הפרטי (לחברים בלבד) העתיק ביותר. עם הזמן, הרעיון החל להתקיים בצורה יחסית רחבה בקרב גילדות ואיגודים מקצועיים. בימי הביניים המאוחרים ותחילת תקופת הרנסנס (המאות ה-16 וה-17) היו קיימות גילדות מקצועיות שביטחו את חבריהן בביטוחי חיים לתקופה קצרה, במיוחד לקראת משימה מסוכנת כמו מסע מעיר לעיר. בתקופה זו, בשנת 1563 בעיר לונדון, נחתמה מה שנחשבת ככל הנראה פוליסת ביטוח החיים הקדומה ביותר המוכרת לנו – שגם הופעלה שנה לאחר מכן.

 

ביטוח החיים בעולם המודרני ובתרבות המערב

היציאה מתקופת הרנסנס לתוך התקופות הסוערות של המהפכות האמריקאית, הצרפתית והתעשייתית, לוו בהקמתם של ארגוני עובדים רבים ובהתגבשות של מדינות כישויות עצמאיות ולא כממלכות וסאליות. בשלב זה החלו ביטוחי החיים להיות שכיחים ונהוגים יותר ויותר. באנגליה של המאה ה-17 וה-18 פעלו מספר מועדונים שהעניקו ביטוחי חיים לחבריהם. באותה תקופה אף הוקמה חברת הביטוח העצמאית הראשונה – חברה שפעילה גם היום, ואף פעלה בישראל עד לפני כ-40 שנים – נורוויץ' יוניון. גם במדינות כמו גרמניה המתהווה של ביסמארק ובארה"ב של ימי המהפכה החלו להיות נהוגים ביטוחי חיים. למרות התנגדות מסוימת מצד קבוצות שמרניות ודתיות – עד סוף המאה ה-19 כבר היה מדובר יחסית בסטנדרט.

 

ומה עם ישראל? ההיסטוריה המקומית של ביטוחי החיים

ישראל, מטבע הדברים, הושפעה לאורך השנים מהאימפריות ששלטו באזור גם בתחום הביטוח. תחת האימפריה העות'מנית לא היה נהוג לחתום על ביטוחי חיים, מסיבות דתיות בעיקר, אך ככל שהיישוב היהודי בארץ נהיה דומיננטי ומשפיע יותר, כך גם הלכו ונעשו שכיחים יותר ביטוחי חיים. "יהודה" הייתה חברת הביטוח הראשונה שפעלה בארץ בכלל ובתחום זה בפרט. כבר בתחילת המאה ה-20 ישנן עדויות לביטוחי חיים שהונפקו מטעמה, כמו גם לסוגים נוספים של ביטוחים שקיימים גם כיום. לאחר הקמת המדינה, המשיכו החוק העות'מני והפעילות העצמאית של חברות הביטוח להתקיים עוד מספר שנים. זאת עד לשינוי המשמעותי שחל בשנת 1957 כשביטוח החיים הוצמד לראשונה למדד.

מאז ועד היום חלו תמורות בתחום, כשהמשמעותית ביותר פגשה אותנו ממש לא מזמן, בשנת 2001. בשנה זו הונהגה רפורמה בביטוח החיים, והתעריפים של הביטוחים השתנו באופן משמעותי. זאת במטרה להפוך אותם להיות ידידותיים יותר למבוטח. זהו גם המצב בו אנו נמצאים כיום בתחום ביטוחי החיים.

אחרי כל שיעור ההיסטוריה, הגיע הזמן לדאוג לעתידכם ולמשפחה שלכם, עם ביטוח נוח ומשתלם שמתאים לצרכים שלכם.


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה